Σελίδες

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Κυρίαρχος στη Silicon Valley

Η ολική επαναφορά του Στιβ Τζομπς και η επανάσταση της Αpple

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, οι «γκουρού» της Silicon Valley θεωρούσαν την εταιρεία του ξεγραμμένη ενώ τα νέα για την υγεία του δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Φέτος, ο Στιβ Τζομπς, το «αφεντικό» της Αpple, ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από τους «Financial Τimes», ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή του μεγάλου αντιπάλου, της Μicrosoft.

Μικρό µάθηµα Ιστορίας

Στις συνθήκες της σύγχρονης κρίσης λείπει µια ηγεσία που να εµπνέει εµπιστοσύνη και ένα σχέδιο που να δίνει ελπίδα στους απελπισµένους

Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

Τα καθαρά τζάμια του Αζίζ

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
Θα τα γράψουμε σήμερα, θα τα κουβεντιάσουμε με την παρέα μας, ένας κόμπος στον λαιμό θα μας κόψει για λίγο την ανάσα και θα το ξεχάσουμε ώσπου να υπάρξει επόμενο θύμα στον τομέα της καθαριότητας. Ενας Αιγύπτιος έπεσε από τον τρίτο όροφο καθαρίζοντας τζάμια δημόσιου κτιρίου και ήταν ανασφάλιστος. Τα είχαμε ξαναγράψει προ διετίας, τα είχαμε κουβεντιάσει με την παρέα μας και είχαμε συγκλονιστεί από την επίθεση που δέχτηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Δεν είχε μείνει τίποτε κρυφό για τις εταιρείες καθαρισμού που παίρνουν στη δούλεψή τους ξένους, τους πληρώνουν το μισό του μισού του βασικού και αντί για ένσημα τους δίνουν ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο. Οσοι δεν το ήξεραν το έμαθαν, ότι στα υπουργεία, στα πανεπιστήμια, στις ΔΕΚΟ, ακόμη και στα γραφεία του ΙΚΑ το σφουγγάρισμα το κάνουν οι νεόσκλαβοι της καθαριότητας.

Δημογραφικό πρόβλημα

Βρετανία


Το ένα έκτο του σημερινού πληθυσμού της Βρετανίας θα φτάσει τα 100 χρόνια, σύμφωνα με εκτίμηση της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το παραμύθι με τον Αγιο Βασίλη ήταν ωραίο, αλλά τα δώρα τέλειωσαν

Tης Σιας Kοσιωνη

...Την επόμενη φορά που οι Ελληνες θα κληθούμε να επιλέξουμε κυβέρνηση δεν θα περιμένουμε κανένα καλοσυνάτο χουβαρντά Αγιο Βασίλη. Γιατί μεγαλώσαμε απότομα, ωριμάσαμε κάτω από τη βία των εξελίξεων και συνειδητοποιήσαμε ότι οι υποσχέσεις ήταν κούφιες και τα δώρα με… δανεικά. Αν ο Αγιος Βασίλης πρέπει να ξαναγεννηθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή θα πρέπει στον σάκο του να κουβαλάει ευθύνη, θάρρος και αλήθειες. Μόνο που αυτά είναι πιο βαριά από τα δώρα που έκανε μέχρι σήμερα. Θα μπορέσει να τα σηκώσει;

Επανεκκίνηση της κοινωνίας

Tου Νικου Γ. Ξυδακη


Η χρονιά που φεύγει μάς αφήνει πιο αδύναμους, ζαρωμένους, τρομαγμένους. Αλλά και πιο πλούσιους. Η ανατροπή των στερεότυπων είναι κέρδος, η αφύπνιση είναι πλούτος, η ανανοηματοδότηση κέρδος κι αυτή. Εφόσον ασφαλώς μπορέσουμε να αντιληφθούμε την κρίση ως ρήγμα στο παλαιό σώμα και ως τρόπο νέας συνέχισης, εφόσον αντιληφθούμε το ρήγμα ως ευκαιρία αναγέννησης. Και εφόσον νιώσουμε βαθιά μέσα μας την ανάγκη για ανανεωμένη επαναφορά σε βασικές αξίες: αλληλεγγύη, συλλογικότητα, προάσπιση του κοινού καλού.

Κράτος άλλης εποχής...

Tου Αγγελου Σταγκου

Βλέποντας το Μνημόνιο από τη θετική του πλευρά, πρόκειται για ένα εργαλείο εκσυγχρονισμού. Δεν απαιτεί μόνο περιορισμό δαπανών, αύξηση εσόδων και γενικά λιτότητα και ύφεση, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από χρόνια να είχαν γίνει. Αυτά όλα είναι γνωστά και έχουν επισημανθεί πολλές φορές και από πολλούς. Εκείνο που ακόμη διαφεύγει από τη δημόσια συζήτηση είναι ότι παράλληλα είναι απόλυτα αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του κράτους σε διάφορους τομείς, τόσο για να αποκτήσει το ίδιο λειτουργικότητα όσο και για να διευκολύνει την κοινωνία και τους πολίτες. Το σημερινό ελληνικό κράτος είναι άλλης εποχής…

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι εμμονές της Ζακλίν ντε Ρομιγύ

Tης Mαριας Kατσουνακη

«Το να μάθεις να σκέφτεσαι, να είσαι ακριβής, να ζυγίζεις τις λέξεις σου, να ακούς τον άλλον, σημαίνει να μπορείς να διαλέγεσαι και είναι το μόνο μέσο για να αναχαιτισθεί η τρομακτική βία που αυξάνεται γύρω μας. Ο λόγος είναι ένα φρούριο κατά της κτηνωδίας. Οταν δεν ξέρουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν ο λόγος δεν είναι επαρκής και αρκετά επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής και μπερδεμένη, δεν απομένουν παρά οι γροθιές, τα χτυπήματα, η άξεστη, βλακώδης, τυφλή βία».

Χριστούγεννα: ημέρες γιορτής και... κατάθλιψης

Η οικονομική κρίση και οι «χολιγουντιανές» επιδιώξεις προκαλούν σε πολλούς μελαγχολία τις ημέρες των γιορτών
ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ


Λαμπερές διακοσμήσεις και φωτάκια σε κάθε γωνιά της πόλης. Μουσικές από κάλαντα και το αγγλοσαξονικό γέλιο του Αγιου Βασίλη («χο, χο, χο») ηχούν στο βάθος. Ανθρωποι που διασκεδάζουν, χορεύουν, πίνουν και κυρίως ψωνίζουν μετά μανίας. Ανθρωποι αγαπημένοι, γελαστοί, ευτυχισμένοι. Χριστούγεννα. Ή μάλλον κάπως έτσι πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τις επιταγές της διαφήμισης, της τηλεόρασης και των πολύχρωμων περιοδικών. Σπάνια είναι έτσι...

Μαμά, υπάρχει ο Αγιος Βασίλης;

«Μαμά, υπάρχει Αγιος Βασίλης;». Στη ζωή κάθε παιδιού φτάνει κάποτε η στιγμή που με ορθάνοιχτα τα μάτια και ένα μείγμα απορίας και δυσπιστίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπο θα διατυπώσει την... κρίσιμη ερώτηση. Στη ζωή του γονέα, αντίστοιχα, φτάνει η στιγμή που κυριευμένος από άγχος και τρόμο θα κληθεί να δώσει τη «σωστή» απάντηση. Ποια είναι όμως η ορθή προσέγγιση; Ωφελεί το παραμύθι του Αγιου Βασίλη την ανάπτυξη της υγιούς ψυχοσύνθεσης των παιδιών; Ή μήπως η αλήθεια είναι η μόνη λύση σε μια εποχή όπου τα παιδιά βομβαρδίζονται από χιλιάδες μηνύματα μέσω της τηλεόρασης, των βιντεοπαιχνιδιών και του Ιnternet, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μπερδέψουν το πραγματικό με το φανταστικό;