Σελίδες

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο άθλος των 18άρηδων

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Θυμήθηκα, λοιπόν, όταν εγώ έδινα εξετάσεις για την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο. Πόσο άσχημα προσγείωσε τις προσδοκίες μου μια καθηγήτριά μου, η οποία μαζί με τα συγχαρητήρια συμπλήρωσε: «Είναι καλή σχολή. Μετά θα γίνεις καθηγήτρια και αν μένεις και κοντά στο σχολείο όπου δουλεύεις, θα μπορείς στο διάλειμμα να βάζεις και μια κατσαρόλα φαγητό». Και πόσο κουράγιο και προοπτική μού έδωσε ένας άλλος καθηγητής μου, ο οποίος λίγο πριν από τις εξετάσεις με καθησύχασε: «Και αν δεν περάσεις, σκέψου τι κέρδισες. Έμαθες να πειθαρχείς, να προσπαθείς, να έχεις υπομονή και... επιπλέον, έκανες μια φοβερή άσκηση μνήμης μαθαίνοντας τόσα πράγματα απ’έξω. Όλα αυτά θα σου χρησιμεύσουν πολύ στη ζωή σου».

Η ζωή χωρίς το Facebook

ΧΑΡΗ ΦΑΝ ΦΕΡΣΕΝΤΑΑΛ

Το πάρτι είναι βαρετό και θορυβώδες, αλλά είναι όλοι εκεί. Ο συγκάτοικος από την Αγγλία, ο ενοχλητικός συνάδελφος, η μελαχρινή από το συνέδριο. Κι άλλο ένα δισεκατομμύριο άτομα. Εγκατέλειψα το Facebook στα μισά της δεκάχρονης μέχρι τώρα διαδρομής του, αρκετά πριν την επέλαση των ενοχλητικών διαφημίσεων, τις αλλεπάλληλες διαρροές προσωπικών δεδομένων, το επιθετικό τρολάρισμα, το κηνύγι των like και την αφόρητη μόδα των selfies - απογυμνωμένη επιτομή του online ναρκισσισμού. Πέντε χρόνια μετά το deactivate μπορώ μόνο να φανταστώ τι έχω στερηθεί. Είμαι πιο σίγουρος για όσα έχω γλιτώσει.

Η πίσω πλευρά του φεγγαριού

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Κ​​αμία κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη αν βλέπεις μόνο τη μία πλευρά του φεγγαριού. Το μεταναστευτικό δεν είναι μια απροσδόκητη «ρωγμή» που θα επουλωθεί με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου, χρειάζεται πολύπλευρη στρατηγική. Μια νέα επιχείρηση στη Μεσόγειο (Frontex+), που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη επιχείρηση Mare Nostrum, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκράτηση της μαζικής εισόδου μεταναστών διά θαλάσσης. Μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Τι μαθαίνει η Μπάρμπι στα κορίτσια

ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ίσως η Μπάρμπι να μπορεί να «γίνει τα πάντα» όπως προτείνει το αμερικανικό διαφημιστικό σλόγκαν της κούκλας, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τα κορίτσια που παίζουν μαζί της. Μία έρευνα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Ορεγκον και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, προτείνει ότι το παιχνίδι με την Μπάρμπι περιορίζει τις επιλογές καριέρας που ένα κορίτσι πιστεύει ότι έχει. «Σκεφτήκαμε ότι η Μπάρμπι, ως μία κούκλα με έντονα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, όπως το αφύσικο, σεξουαλικό σώμα της, την ενήλικη εμφάνισή της και την ιστορία του ενήλικα που κουβαλάει, θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στις επιλογές καριέρας των κοριτσιών», λέει στην «Κ» η Ορόρα Σέρμαν, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον και επικεφαλής της παραπάνω έρευνας. «Παλιότερες έρευνες μας είχαν υποψιάσει, γιατί έδειχναν ότι η επαφή με αντικείμενα με σεξουαλικά χαρακτηριστικά έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη ακαδημαϊκή πρόοδο και την ανάπτυξη χαμηλότερης εκτίμησης κάποιου για το σώμα του», προσθέτει.