Σελίδες

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Όταν η αστρολογία δεν πάει εφορία

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Αλλά, όπως πάντα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε όποιον πουλάει γνώση του μέλλοντος ή οτιδήποτε άλλο παραμυθένιο και κραυγαλέα ανορθολογικό. Το πρόβλημα είναι οι αναρίθμητοι πρόθυμοι (όλων των τάξεων και κάθε μορφωτικής βαθμίδας) να αγοράσουν υπηρεσίες αυτής της στάθμης. Δεκάδες και δεκάδες έμποροι των ουρανίων μυστικών, αλλά και της χαρτομαντείας, του καφέ (η αγορά αναμένει με αγωνία τους ειδικευμένους αναγνώστες και μεταφραστές του φρέντο), της τεϊομαντείας και της πάσης οιωνοσκοπίας, αλλά και δεκάδες έμποροι κάθε είδους ελπίδας (από αντικαρκινικά φάρμακα μέχρι άμεση πρόσληψη ή πλούσιο γάμο), λύνουν δίχως κόπο το βιοποριστικό τους πρόβλημα εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλης εξάπλωσης αφέλεια· την ευπιστία· την ανάγκη κάποτε, που ξέρουμε ότι παγιδεύει τας φρένας.

Κυρίως ιδιοκτήτες, ελάχιστα δημότες

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Οι παρεμβάσεις, λεκτικές ή οπτικές, είναι το οξυγόνο της δημόσιας σφαίρας. Αντ’ αυτών, τι έχουμε τις τελευταίες ημέρες; Ασφυξία. Μια απλωμένη μουτζούρα στην πρόσοψη του Πολυτεχνείου, σαν μεσαιωνική δεισιδαιμονία. Δεν είναι η αυθαιρεσία ενός κώδικα έκφρασης· είναι η εξουθενωτική απουσία του. Δεν είναι μορφή αυτοέκφρασης που αντιστρατεύεται τη σύμβαση· είναι εξάλειψη της έκφρασης. Το μόνο μήνυμα που στέλνει είναι η βαναυσότητα του βανδαλισμού. Εκπνέουμε ό,τι εισπνέουμε. Με ή χωρίς την κρίση.

Μια φορά και έναν καιρό...

Eco Umberto

Πολλοί πιστεύουν ότι το παλιό ρητό που λέει ότι η ιστορία είναι σοφή δασκάλα της ζωής αποτελεί μια κοινοτυπία. Δεν υπάρχει, ωστόσο, αμφιβολία ότι αν ο Χίτλερ είχε μελετήσει προσεκτικά την επιχείρηση του Ναπολέοντα στη Ρωσία, δεν θα έπεφτε στην ίδια παγίδα. Και αν ο πρόεδρος Μπους είχε μελετήσει τους βρετανικούς πολέμους στο Αφγανιστάν τον 19ο αιώνα (ή και τον πολύ πρόσφατο πόλεμο μεταξύ των Σοβιετικών και των Ταλιμπάν), θα είχε οργανώσει διαφορετικά τη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Μαζικές «εκροές» ανώτατων στελεχών του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό

«Οι αστυνομικοί πια δεν με σταματάνε»