Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Θυμηθείτε τον Εμφύλιο


Γεώργιος Π. Μαλούχος

Ο πόλεμος έφτανε πια στο τέλος του, μα όχι για όλους: αν και πολέμησαν από πολύ νωρίς, οι Ελληνες δεν έμελε να ζήσουν την ημέρα της λύτρωσης όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Ενας άλλος, μοναδικός αυτή τη φορά πόλεμος, ετοιμαζόταν στην Ελλάδα: σαν και σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου 1944, μόλις τρεις ημέρες μετά την αποχώρηση των κατακτητών από την Αθήνα, ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι αποβιβαζόταν στην Ελλάδα επικεφαλής αγγλικών στρατευμάτων, όπου δεν υπήρχαν πια Γερμανοί να πολεμήσει. Υπήρχαν όμως Ελληνες: ο Εμφύλιος Πόλεμος προετοιμαζόταν.
Από ένα παράξενο παιγνίδι της ιστορίας, πέρασαν ακριβώς πέντε χρόνια από εκείνη τη μέρα μέχρι που, στις 15 Οκτωβρίου, του 1949 πια, ανακοινώθηκε από τη Δημοκρατική Κυβέρνηση το τέλος των επιχειρήσεων του Δημοκρατικού Στρατού.
Αυτά τα πέντε χρόνια, τα χειρότερα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όχι μόνον είχαν κοστίσει στον τόπο περισσότερους από 50.000 νεκρούς και αμέτρητους σακατεμένους, αλλά τον είχαν διχάσει βαθιά όσο ποτέ.
Τα φοβερά σημάδια εκείνου του πολέμου έμειναν ζωντανά για δεκαετίες και προσδιόρισαν καθοριστικά τη μοίρα αυτού του τόπου.
Τόσα χρόνια, η Ελλάδα, πάσχιζε να τα ξεχάσει.
Σήμερα, πρέπει να τα ξαναθυμηθεί.