Σελίδες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τα πέντε κορυφαία επαγγέλματα στη Σίλικον Βάλεϊ

Πηγή: http://www.fortunegreece.com/



5. Ανώτερος μηχανικός Ruby on Rails
Μισθός: 120.000 δολάρια ετησίως
Το Ruby on Rails είναι η προγραμματιστική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες για τις εφαρμογές τους. Η ζήτηση για καλούς μηχανικούς με γνώση του αντικειμένου είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Γι’ αυτό πολλές εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν ταλέντα κάνοντας προσφορές όπως δωρεάν γεύματα, συνδρομές σε γυμναστήρια, δωρεάν εισιτήρια συγκοινωνιών, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, απεριόριστη άδεια, εταιρικό κινητό και απεριόριστο προϋπολογισμό για εξοπλισμό.

4. Ειδικός δεδομένων
Μισθός: 120.000 – 250.000 δολάρια ετησίως
Οι μεγάλες εταιρείες έχουν ανάγκη από αναλυτές δεδομένων, και για αυτό χρειάζονται ειδικούς δεδομένων. Οι εταιρείες βασίζονται στη μελέτη των ειδικών αυτών για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των χρηστών, και να εξατομικεύσουν τη διαδικτυακή εμπειρία της εταιρείας. Οι υποψήφιοι για το ρόλο αυτό πρέπει συνήθως να έχουν πτυχίο σε τομείς όπως εφαρμοσμένα μαθηματικά ή επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών (τα διδακτορικά είναι αρκετά συχνά). Και αυτό το επάγγελμα έχει υψηλή ζήτηση. Ο Μίκιεβιτς θυμάται την περίπτωση ενός διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που λάμβανε 200.000+ δολάρια ετήσιο μισθό από μεγάλη εταιρεία. Μια άλλη εταιρεία που τον ήθελε επίσης δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα ποσά αυτά.

3. Προϊστάμενος  μηχανικών
Μισθός: 175.000 δολάρια ετησίως
Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό ενός προϊσταμένου μηχανικών είναι η ικανότητα να καθοδηγεί και να διαχειρίζεται ανθρώπους για να κάνει την ομάδα πιο αποτελεσματική. Οι εργοδότες αναζητούν άτομα με εμπειρία 5-15 ετών. Ένας εξαιρετικός προγραμματιστής που δεν είναι επικοινωνιακός, δεν εμπνέει ή δεν είναι καλός προϊστάμενος δεν κάνει για τη θέση αυτή. Ο Μίκιεβτς λέει: «πρέπει να είσαι και γνώστης της τεχνολογίας και έμπειρος για να μπορείς να καθοδηγείς άλλους… ώστε να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα».

2. Ανώτερος προγραμματιστής iOS
Μισθός: 130.000-140.000 δολάρια ετησίως 
Για ένα λειτουργικό σύστημα που υπάρχει από το 2008 το να είσαι καλός προγραμματιστής σημαίνει λεφτά. Επειδή η τεχνολογία λειτουργικών για κινητά είναι σχετικά νέα, οι προγραμματιστές έχουν το πολύ πέντε χρόνια εμπειρία. Οι περισσότερες εταιρείες προσλαμβάνουν άτομα με εμπειρία 18-24 μηνών. Η εύρεση δουλειάς δεν είναι εύκολη υπόθεση: η Apple, η Google και η Facebook αναζητούν προγραμματιστές που να γνωρίζουν τα βασικά της επιστήμης των υπολογιστών. Όλες οι εταιρείες περνούν από ενδελεχείς εξετάσεις τους υποψήφιους.

1. Ασκούμενος στην Facebook
Μισθός: 7.000 δολάρια μηνιαίως (ή 20.000 για 10 εβδομάδες)
Ναι, σωστά διαβάζετε. Η πιο περιζήτητη δουλειά σε ολόκληρη τη Σίλικον Βάλεϊ είναι η πρακτική άσκηση σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Μίκιεβιτς, η Facebook συνήθως θέλει οι ασκούμενοι της να έχουν αποφοιτήσει από κάποιο από τα 15 κορυφαία πανεπιστήμια επιστήμης των υπολογιστών. Οι φοιτητές παίρνουν έξτρα βαθμούς αν φοιτούν στο Στάνφορντ ή το Μπέρκλεϊ επειδή οι εστίες και των δύο αυτών πανεπιστημίων είναι κοντά στα γραφεία της Facebook. Η Facebook αντιμετωπίζει την άσκηση σαν τεστ για να αναδείξει τους καλύτερους που θα προσλάβει μετά την αποφοίτησή τους. «Η μόνη απαίτηση είναι να σπουδάζεις σε κάποιο από αυτά τα πανεπιστήμια και να ακούγεται το όνομά σου εκεί», λέει ο Μίκιεβιτς.