Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ 2020


ΘΕΜΑ Α1
α) ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 1862-24 ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΕΔΙΝΟΙ, ΣΕΛΙΔΑ 77: ΟΙ ΠΕΔΙΝΟΙ…ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ.
β) ΣΕΛΙΔΑ 86: ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ…ΤΟ 1908.
γ) ΣΕΛΙΔΑ 93: ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1910…ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ.

ΘΕΜΑ Α2
Α. Σ
Β. Λ
Γ. Λ
Δ. Σ
Ε. Λ

ΘΕΜΑ Β1
ΣΕΛΙΔΕΣ 26-27: « ΤΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ»

ΘΕΜΑ Β2
ΣΕΛΙΔΕΣ 104-105: «ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ…ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ»

ΘΕΜΑ Γ1
Α) ΣΕΛ.53.  ΣΧΟΛ.ΒΙΒΛΙΟ:ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ…ΣΕ ΧΡΥΣΟ.

ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΤΟΥ Κ.ΚΩΣΤΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΪΟΥ 1928 ΑΡΧΙΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΔΡΑΧΜΗ ΣΥΝΔΕΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΛΙΡΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΡΥΣΗΣ ΒΑΣΗΣ. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΡΑΧΜΩΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ –ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ– ΤΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΙΡΕΣ. Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΟΥΣΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ:Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΥΤΗ…ΤΟ 1929


Β) ΣΕΛ.54.  ΣΧΟΛ.ΒΙΒΛΙΟ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ…ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ(ΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ)

«ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ…ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ».ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ», ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ ΠΑΡΑΘΕΜΑ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1931 ως τον Απρίλιο του 1932 κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθούσαν να αποτρέψουν το αναπόφευκτο, δηλαδή την επίσημη εγκατάλειψη της ελεύθερης μετατρεψιμότητας της δραχμής στο πλαίσιο του κανόνα χρυσού συναλλάγματος και τη συνεπακόλουθη υποτίμηση της δραχμής, η οποία θα καθιστούσε αδύνατη την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Στην πράξη η απομάκρυνση από την ελεύθερη μετατρεψιμότητα της δραχμής σε ξένο συνάλλαγμα άρχισε από τα τέλη Σεπτεμβρίου με τους διαδοχικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Η εφαρμογή τους είχε ως θύμα τον πρώτο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Αλέξανδρο Διομήδη, που αντικαταστάθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι χαρίσθηκε σε μεγάλους βιομηχάνους, επιτρέποντάς τους την εξαγωγή κεφαλαίων τις παραμονές της επιβολής των συναλλαγματικών περιορισμών. Η κυβέρνηση δίσταζε, όμως, να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα του τοπίου προχωρώντας στην επίσημη άρση της μετατρεψιμότητας. Η αντίστασή της πήγαζε εν μέρει από τις αγκυλώσεις της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα.

ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ: «ΕΤΣΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ…ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»

ΘΕΜΑ Δ1

Α) ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ ΣΕΛ.66: «ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ…ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ». ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Γ ΤΟΥ HERING,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΗΓΗ, από καιρό οι Έλληνες είχαν ζωντανή την ελπίδα ότι ο τσάρος θα τους απελευθέρωνε μια μέρα. […] Τους Έλληνες συνέδεαν με τους Ρώσους ακόμη κοινές αναμνήσεις από την εκστρατεία του ρωσικού στόλου υπό τον στρατηγό Αλεξέι Γκριγκόροβιτς Ορλόφ στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου […]. Η ειρήνη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί (1774) είχε χαρίσει, πρώτον, στην ορθόδοξη Εκκλησία μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το πλεονέκτημα της ρωσικής προστασίας και, δεύτερον, στους Έλληνες εμπόρους τη δυνατότητα γρήγορου πλουτισμού με το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας, που θεμελίωσε στις Σπέτσες, ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου, τον πολιτικό προσανατολισμό κυρίως προς το Ρωσικό Κόμμα και έδωσε την ώθηση για τη δημιουργία μιας σημαντικής ελληνικής παροικίας στο νέο εμπορικό λιμάνι της Οδησσού.

ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ: «ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ…ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Β ΤΟΥ ΚΟΡΙΖΗ, το ρωσικόν κόμμα προέβαλλε την ομόδοξον δύναμιν του Βορρά, «την προστάτιδα των καταπιεζομένων ορθοδόξων χριστιανών», ως τον αληθή φίλον της Ελλάδος, ο οποίος υποστηρίζει αποτελεσματικώς και αφιλοκερδώς την ικανοποίησιν των εθνικών δικαίων. Η εφημερίς «Αιών», όργανον του ρωσικού κόμματος, έγραφε μεταξύ άλλων: «Ρωσικόν κόμμα ουδέποτε υπήρξεν, ούτε υπάρχει. Υπήρξε και υπάρχει το μέγα εθνικόν κόμμα, το αφοσιωμένον εις την πίστιν των πατέρων αυτού και απεκδεχόμενον παρά της Ρωσίας τον θρίαμβον της Ορθοδοξίας και το μεγαλείον του Ελληνικού Έθνους εν τω μέλλοντι».

ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ ΣΕΛ.66: «ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ(ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ)…ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ». ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Β ΑΝΑΦΕΡΕΙ πως  το ρωσικόν κόμμα εθεωρείτο ως εμφορούμενον από συντηρητικάς αρχάς. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο αρχηγός του κόμματος, εξεδήλωσε τας σκέψεις του κατά της παροχής συντάγματος. Εθεώρει πολιτικώς ανώριμον τον ελληνικόν λαόν.

ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ: «ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ….ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΩΝ». ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ σε άλλα ζητήματα η θέση του «ρωσικού» κόμματος ήταν συνήθως συγκεχυμένη ή ασυνεπής. Μέσα στην ενδεκάχρονη αυτή περίοδο διένυσε όλο το φάσμα από την υποστήριξη της απολυταρχίας ως την υποστήριξη της πιο φιλελεύθερης μορφής συνταγματισμού, δεδομένου ότι η θέση του σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή εξαρτιόταν από το βαθμό της εύνοιας που του έδειχνε ο βασιλιάς.

ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ: «ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ». ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Α το «ρωσικό» κόμμα […] υποστήριζε τη συμφιλίωση με την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης (μέσα στο πλαίσιο του αυτοκέφαλου), μεγαλύτερες εξουσίες για την Εκκλησία μέσα στο κράτος, και ορθόδοξη μοναρχία.

Β) ΣΧ.ΒΙΒΛΙΟ: «ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟ…ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ» +ΚΕΙΜΕΝΟ Δ

Επιμέλεια
Νόνη Χατζή