Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2022


 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


 ΘΕΜΑ Α1

ΣΕΛ.248 « ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ… ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.»

ΣΕΛ.86 « ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ …ΤΟ 1908.»

ΣΕΛ.77  « ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ 1862 ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, ΤΩΝ ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ. ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΕΝΑΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ… ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.»

 

ΘΕΜΑ Α2

Α. ΣΩΣΤΟ

Β. ΛΑΘΟΣ

Γ. ΛΑΘΟΣ

Δ.  ΣΩΣΤΟ

Ε. ΣΩΣΤΟ

 

ΘΕΜΑ Β1

ΣΕΛ.80 «ΤΟ ΤΡΙΚΟΥΠΙΚΟ ΚΟΜΜΑ…ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.»

ΣΕΛ.81 «Ο ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ…ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ.» ΚΑΙ «ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ… ΜΕΓΑΛΟΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΕΣ.»

ΣΕΛ.80 «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ… ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.»

 

ΘΕΜΑ Β2

Α) ΣΕΛ. 154 (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ) « Η ΕΑΠ ΔΙΕΚΡΙΝΕ… ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.»

Β ) « ΕΞΑΛΛΟΥ… ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.»

  

ΘΕΜΑ Γ1

ΣΕΛ. 148. «ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ… ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΟΥ SMITH, Η μεγάλη έξοδος των χριστιανών από τη Μικρά Ασία είχε ξεκινήσει. Οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίστηκαν από τους άντρες τους, στριμώχτηκαν στα πλοία και διαπεραιώθηκαν στον Πειραιά ή στη Θεσσαλονίκη. Έφτασαν, καθώς σημειώνουν όλοι οι παρατηρητές, χωρίς καμία βούληση. Πέρασαν μήνες στα αυτοσχέδια προσφυγικά στρατόπεδα, όπου ζούσαν κάτω από σκηνές, στον περίβολο του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και σε άλλα στρατόπεδα, ενώ φιλάνθρωποι εθελοντές τους εφοδίαζαν με σούπα, ψωμί και κουβέρτες, ώσπου να βρουν τη θέληση να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ… ΠΟΛΕΩΝ.» ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, στις αρχές Δεκεμβρίου του 1922, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου Αθηνών, περίπου 70.000 πρόσφυγες διέμεναν σε 130 πρόχειρους καταυλισμούς διάσπαρτους σε ολόκληρη την πόλη. Η δημοτική αρχή επιδόθηκε σε έναν αγώνα με το χρόνο για να καθαρίσει και να διαμορφώσει κατάλληλα χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να διαμείνουν προσωρινά οι πρόσφυγες.

«ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ… ΥΠΟΓΕΙΑ.» ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ πως το φθινόπωρο του 1922 όλοι οι δημόσιοι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά είχαν «καταληφθεί» από πρόσφυγες. Κεντρικές πλατείες και δρόμοι, δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα, ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, αποθήκες και υπόστεγα «στέγαζαν» χιλιάδες ανθρώπους. Τον Σεπτέμβριο του 1922, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η τοποθέτηση κλινών στους διαδρόμους των ξενοδοχείων. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ  μετά από περιπλάνηση αρκετών ημερών, η οικογένεια Ακερμανίδη βρήκε στέγη με τη βοήθεια μιας γυναίκας που έμενε στη συνοικία της Γαργαρέττας κάτω από την Ακρόπολη. Ο μοναδικός χώρος που μπορούσε να τους προσφέρει ήταν ένα κοτέτσι στην αυλή του σπιτιού της. Αφού πρώτα έσφαξε τη μοναδική κότα που είχε και ασβέστωσε καλά το χώρο, το κοτέτσι αποτέλεσε το πρώτο «σπίτι» της οικογένειας Ακερμανίδη για έναν τουλάχιστον μήνα μετά την άφιξή της στην Αθήνα.

 «ΕΠΙΤΑΧΘΗΚΑΝ… ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.» ΚΕΙΜΕΝΟ Γ, ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΙΩΣ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ.


ΘΕΜΑ Δ1

Α) ΣΕΛ.209 «Η ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ… ΓΕΝΝΗΘΗΤΩ ΦΩΣ.»  ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, ο Βενιζέλος απολύθηκε από τον [Ύπατο Αρμοστή] Γεώργιο και μέσα από απανωτά δημοσιεύματα στην εφημερίδα Κήρυξ των Χανίων εξήγησε τη στάση του και απάντησε στα αθηναϊκά δημοσιεύματα που τον κατηγορούσαν. […] Στο προσωπικό του σημειωματάριο ο Βενιζέλος αναφέρεται στους λόγους της απόλυσής του από τον πρίγκιπα, θεωρώντας την ως μία πράξη επίρριψης ευθυνών στο πρόσωπό του από τον Αρμοστή, λόγω της αναποτελεσματικότητας του τελευταίου και σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στασιμότητα και το αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει το Κρητικό Ζήτημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο πρίγκηπας θύμωσε εναντίον του, γιατί έπεφτε από τη μια αποτυχία στην άλλη  και έπρεπε να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος.

«Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ… ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ.» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Β ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ η αδυναμία της [Αρμοστείας] να προωθήσει το ενωτικό αίτημα προς τη λύση του, διεύρυνε με την πάροδο του χρόνου τις αντιδράσεις και ενίσχυσε την αντιπολιτευτική κίνηση. Ο Βενιζέλος, πολιτικά απομονωμένος μετά την απόλυση και εγκατάλειψη του προγράμματος του, τον Απρίλιο του 1901, εξέφρασε πρώτος την αντιπολιτευτική αντίδραση και πέτυχε να συσπειρώσει κάτω από το πρόγραμμά του το σύνολο των αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Η άρνηση του πρίγκιπα Γεωργίου να αποδεχθεί οποιοδήποτε διάλογο με την αντιπολιτευτική μερίδα και η συστηματική υπονόμευση κάθε συμβιβαστικής πρωτοβουλίας έθεσε σε δοκιμασία την εσωτερική ενότητα του κρητικού λαού. «ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ… ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ.»

Β) « Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ… ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΟΥ.» Το κείμενο που παρατίθεται είναι η προκήρυξη που συνέταξαν και υπέγραψαν στις 26 Φεβρουαρίου 1905 οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Φούμης Κ. Μάνος και άλλοι 15 επιφανείς Κρήτες πολιτευτές. Η προκήρυξη αυτή αποτελούσε το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προ μήνυμα ουσιαστικά της επανάστασης του Θερίσου. Σε αυτήν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διατύπωναν με σειρά προτεραιότητας τους στόχους τους. Ο πρώτος και κύριος στόχος ήταν η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτυγχανόταν, επιθυμούσαν την πολιτική προσέγγιση με την Ελλάδα, μέσω της μεταβολής του ισχύοντος καθεστώτος του νησιού. Αν ούτε και η δεύτερη επίδιωξή τους ήταν εφικτή, ζητούσαν την αναθεώρηση του κρητικού συντάγματος, κατά το πρότυπο του ελληνικού, προκειμένου να απαλλαγεί η Κρήτη από το δεσποτισμό. Γνωστοποιούσαν, επίσης, τις προθέσεις τους να επιδιώξουν την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων μέσω ενόπλων λαϊκών συγκεντρώσεων. Οι ενέργειές τους δεν αποσκοπούσαν στην αλλαγή προσώπου στη διοίκηση της Κρήτης, αλλά στη μεταβολή του καθεστώτος. Δήλωναν όμως ρητά ότι σε περίπτωση που γινόταν αλλαγή Αρμοστή, εκείνοι θα δέχονταν μόνο Έλληνα ως κυβερνήτη.

 Επιμέλεια:

Θεανώ Χατζή