Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Γονιδιακές διαφορές των δύο φύλων

Ο «Αρχοντας των Γρίφων»


ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

ΒΙΒΛΙΟ


RAYMOND SMULLYAN

Ο Γρίφος της Σεχραζάντ

Εκδόσεις Tραυλός, σελ. 288, τιμή 16,50 ευρώ

Αν δεν προσέξεις ότι η αμμοθύελλα που υψώνεται πάνω από τους μιναρέδες του εξωφύλλου απαρτίζεται από αριθμούς, κινδυνεύεις να πιστέψεις πως πρόκειται για... νέα περιπέτεια του «Prince of Persia». Βεβαίως, η ελληνική έκδοση είχε την ευαισθησία να προσθέσει τον υπότιτλο «και άλλα αινίγματα μαθηματικής λογικής», πράγμα που οι αμερικανοί εκδότες του πρωτοτύπου είχαν υπόπτως αποποιηθεί. Η πέραν του μάρκετινγκ πάντως αλήθεια είναι ότι το βιβλίο αυτό δεν εμπεριέχει κάποια περιπέτεια μετά μαθηματικών αλλά μόνο μια μυθιστορία για εισαγωγή και πολλές - 225 για την ακρίβεια - σπαζοκεφαλιές συν τις λύσεις τους.

Είναι η γενετική συνώνυμη του Ναζισμού;


IΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ της άποψης ότι η προπηλακισμός ατόμων με των οποίων την άποψη δεν συμφωνούμε δεν συνάδει διόλου με τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης.

Διερωτάται όμως κανείς αν οι νεαροί που επιτέθηκαν εχθές στον καθηγητή Τζέιμς Γουότσον γνώριζαν τι ποιούσαν. Αν γνώριζαν ενάντια σε ποιόν και σε τι εξέφραζαν την αντίθεσή τους.

Κρίνοντας από το σύνθημα στο πανό τους ότι «η γενετική είναι συνώνυμη του Ναζισμού», είναι προφανές ότι μπέρδεψαν τη γενετική με την ευγονική. Η δεύτερη αφενός «άνθισε» πολύ πριν ο Γουότσον διαλευκάνει τη δομή του DNA και αφετέρου δεν συνιστά επιστήμη. Αποτελεί ίσως μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου σκοτεινοί πολιτικοί στόχοι ενδύθηκαν τον επιστημονικό μανδύα.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ


ΣΤ. Ν. ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ

Ο James Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ενας από τους θεμελιωτές της μοριακής βιολογίας και «πατέρας» της διπλής έλικας του DΝΑ πρόκειται να τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σύντομη αναδρομή σε μια λαμπρή ερευνητική πορεία

Η ανακάλυψη της δομής της του DΝΑ, του μορίου της κληρονομικότητας, από τους James Watson και Francis Crick το 1953 είναι από τις λίγες ανακαλύψεις που άλλαξαν εκ βάθρων μια επιστήμη, αφού συνέβαλε ουσιαστικά στη θεμελίωση της μοριακής βιολογίας. Θεωρείται εξάλλου από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα. Για τον λόγο αυτόν αξίζει μια σύντομη ιστορική αναφορά στο μείζον αυτό ιστορικό γεγονός, ο πρωταγωνιστής του οποίου πρόκειται να τιμηθεί τον Απρίλιο από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι πόλεις «τρελαίνουν» τον εγκέφαλο

Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας:«Οταν ψάχνεις την προσωπικότητα, τη χάνεις»


Μαρία Θερμού

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

«Ανευ σοβαρών και επίπονων προκαταρκτικών σπουδών και εντατικής εργασίας ο μέλλων καλλιτέχνης,οσονδήποτε και αν είναι προικισμένος με τάλαντον,αδυνατεί να εκφρασθεί,μη κατέχων τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία τα οποία αποτελούν την γραμματικήν και την προπαίδειαν της τέχνης και τα πραγματικά αυτής μέσα.

Το δεύτερον μέρος της μαθήσεως,εξίσου ουσιώδες με το πρώτον,είναι η πνευματική και αισθητική μόρφωσις του σπουδαστού.Αυτή δεν είναι δυνατόν να επιτύχει άνευ εμπνεύσεως εις αυτόν της λατρείας του ωραίου.

Το σχέδιο είναι το Α και το Ω της ζωγραφικής.Είναι ενεργητικό.Είναι μια ανίχνευση.Δεν μένει μόνο στην επιφάνεια των πραγμάτων.Εισχωρεί στο βάθος,εξηγεί τους λόγους του φαινομένου.

Το ιδανικό σχέδιο πρέπει να έχει την αφέλεια του γραψίματος αλλά να υπακούει συγχρόνως και στη σύνταξη και στη γραμματική και στη λογική της τέχνης και να εκφράζει σε λίγες γραμμές και τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο εκείνου που το κάνει».

Special υποκρισία


Tης Μαριας Κατσουνακη

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού

Του Αποστολου Λακασα

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι το... έβδομο μάθημα των πανελλήνιων εξετάσεων. Αυτό υποστηρίζουν έμπειροι εκπαιδευτικοί, και δεν έχουν άδικο. Οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κάθε χρονιάς πρέπει, μέσω της επιλογής σχολών, να αποτυπώσουν τα όνειρά τους για τις σπουδές και τον επαγγελματικό δρόμο που συνήθως αυτές ανοίγουν. Φέτος, μάλιστα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν, εάν δεν εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής: Να επιλέξουν κάποια σχολή μακριά από την οικογενειακή εστία με το αντικείμενο σπουδών που ονειρεύονται ή να διαλέξουν σχολή «εντός έδρας» αλλά με διαφορετικό αντικείμενο; Ο λόγος του διλήμματος προφανής: το κόστος σπουδών εκτός έδρας υπολογίζεται στα 60.000 ευρώ για μία πενταετία σπουδών. Ηδη από τις περυσινές εξετάσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, 18χρονοι παρουσιάστηκαν έτοιμοι να συμβιβαστούν με μια σχολή στον τόπο της κατοικίας τους, εγκαταλείποντας το όνειρό τους για συγκεκριμένες σπουδές.


Δείτε επίσης:




Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Όσα δεν είχαμε πει στους υποψηφίους...

Σωτήρης π. Ζάχος

Στη λίστα των λαϊκιστών το θέμα κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις! Η ανόητη παραπληροφόρηση, οι βλακώδεις αντιπολιτευτικές κραυγές, η βδελυρή κολακεία, ο κροκοδείλιος κλαυθμός και οδυρμός, το βλακώδες καλόπιασμα, η άσκοπη αιτιολόγηση των αδυναμιών, η ηλίθια κριτική από ανθρώπους που αγνοούν την ουσία του πράγματος, όλα αυτά συνυπάρχουν σε θλιβερά τρομοκρατικές δόσεις σε συζητήσεις και δράσεις που συνδέονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και κατά τη φετινή χρονιά καμιά μεταβολή, καμιά έκπληξη, τίποτε το ενδιαφέρον από όλους εκείνους που βρίσκουν -τη συγκεκριμένη περίοδο- μια καλή αφορμή για να εμφανιστούν, να ακουστούν, να δώσουν το παρόν. Βαρετοί και βρόμικοι όσο και τα μύδια! Και τουλάχιστον τα μύδια έχουν και μια νοστιμιά!

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η τηλεοπτική επανάσταση

Tης Ξενιας Kουναλακη

Μια μεσόκοπη κυρία φωνάζει μέσα στο αυτί μου «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Θέλω να της ζητήσω τα ρέστα, να μιλήσω μαζί της, να μου εξηγήσει γιατί με θεωρεί αλήτισσα ή μαρτυριάρα. Αλλά έχει πάρει φόρα, χοροπηδάει με χουλιγκανικό ρυθμό πάνω-κάτω και, για κάποιο λόγο, κοιτάει το ρετιρέ της «Μεγάλης Βρεταννίας». Μάλλον εκεί έχουν στήσει τα κανάλια τις κάμερές τους για να τραβούν εντυπωσιακά πλάνα της Πλατείας Συντάγματος. Υποθέτω ότι όταν λέει «δημοσιογράφοι» και το στόμα της συσπάται με αηδία έχει στο μυαλό της μια διασταύρωση τηλεοπτικών σταρ. Και όχι το προλεταριάτο των δημοσιογράφων, που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση.